BITCOIN (BTC)

bitcoin btc logo

Bitcoin je kryptoměna vytvořená v roce 2009 člověkem/skupinou lidí s pseudonymem Satoshi Nakamoto. Je zároveň první úspěšnou kryproměnou s potenciálem změnit ekonomický model světa.

Bitcoin byl první

Hlavní myšlenkou této technologie je odtrhnout se od závislosti na „fiat“ penězích, tzn. peníze, které nejsou ničím kryté a které jsou ovládané centrální bankou. Bitcoin je plně decentralizovaný a byl první kryptoměnou na světě. Funguje na peer-to-peer síti známé jako Blockchain. Nepatří nikomu. Nikdo, ani jeho tvůrce, jakákoli vláda či korporace, nemůže měnu ovládat, ovlivňovat, falšovat, zabavovat účty nebo kontrolovat peněžní toky. Bitcoin je deflační měna. To znamená, že s časem se jeho hodnota zvyšuje. To je v našem světě poháněném inflací velmi vzácná vlastnost.

Může Vás zajímat článek: Vše co potřebujete vědět o kryptoměnách

Po svém uvedení do provozu se z Bitcoinu stal pojem. V roce 2011 dokonce jeho cena překročila hranici 1000 dolarů za minci, jenom aby vzápětí spadla na 50 dolarů. O dva roky později byl zaznamenaný druhý masivní nárůst na 750 dolarů. V čase psaní tohoto článku Bitcoin atakoval hranici 3000 dolarů. Dnes kdy tento článek aktualizujeme se cena, po propadu až na cca 6 tisíc dolarů, postupně opět zvedá nad 10 tisíc dolarů. Jeho maximum bylo okolo dvaceti tisíc USD. Mnozí se nyní domnívají, že svět je konečně připravený na příchod kryptoměn. Čtěte všechny naše aktuální články, plné čerstvých informací a analýz a dozvíte se víc.

Jak funguje Bitcoin a Blockchain

Technologie, která z Bitcoinu udělala fenomén, je dnes stejně revoluční, jako kdysi internet. O všechno se stará sdílená databáze Blockchain. Jde o plně decentralizovanou síť počítačů, které společnou silou verifikují transakce, kontrolují a uchovávají informace, šifrují příchozí a odchozí platby a celkově se starají o správné fungování. Každý se může stát součástí Blockchainu. Když síti nabídnete výpočetní výkon vašeho počítače, začínáte těžit Bitcoin. Síť vás za vaše služby odmění zlomky bitcoinových mincí, kterými potom můžete normálně platit, vyměňovat je za jiné kryptoměny nebo koruny, dolary či eura (tzv. fiat měny). Když se chcete dozvědět o Blockchainu více, doporučujeme náš článek: Co je Blockchain.

 

Za osm let existence Bitcoinu se vytěžilo 16,4 miliónů mincí, včetně miliónu, který si skupina Satoshi Nakamoto připsala na účet ještě před uvedením Bitcoin-Blockchainu do provozu. Toto číslo se však nebude navyšovat do nekonečna. Je známo, že celkově může být v oběhu maximálně 21 000 000 mincí BTC. Zůstává tedy už jen 4,6 miliónů. Těžba se však postupem času stává náročnější. Podle nejnovějších předpokladů bude poslední Bitcoin vytěžený okolo roku 2140. Skutečnost je však trochu zajímavější. Obtížnost se totiž zvyšuje exponenciálně a na nalezení posledního bloku Bitcoinů bychom potřebovali nekonečné množství výpočetního výkonu. To znamená, že se můžeme dostat libovolně blízko hranice 21 000 000 BTC, ale nikdy ji nedosáhneme.

Kdo se o Bitcoin stará

Samozřejmě, že tak důležitý kus technologie, jakým je Bitcoin, nemůže fungovat sám o sobě. Musí se o něj někdo starat. Jeho tvůrce se v roce 2010 odmlčel. O té doby měnu spravují dobrovolníci z celého světa. Od roku 2011 se o Bitcoinu a jeho potenciálu pořádají konference v New Yorku, Praze i Londýně. V září 2012 světlo světa spatřila Bitcoin Foundation, která se stará o celou infrastrukturu, odhaluje bezpečnostní rizika a přizpůsobuje Bitcoin současným potřebám. Tedy, aspoň se o to snaží.

Komu patří Bitcoin

Vzhledem k tomu, že Bitcoin nikomu nepatří, se o jeho osudu rozhoduje hlasováním. Jedno se týkalo například přechodu na nový protokol SegWit2X a zvětšení základního bloku na 2 MB. 83% sítě nový protokol podpořilo a ten byl implementovaný koncem srpna 2017.

Bitcoin není jedinou ktyptoměnou na trhu. Nejvíc se mu podobá jeho mladší bratr Litecoin, určitě se koukněte na náš článek v odkazu výše.

Jak si můžu koupit Bitcoin

V případě, že jste technicky zručnější a nevadí vám trochu čekat, můžete použít coinbase. Tato stránka je bohužel jen v anglickém jazyce. Pokud se bojíte, že nemáte dostatek peněz na Bitcoin, máme zde dobrou zprávu, nemusíte ho kupovat celý.

 

Nenechte si ujít naše krypto-zpravodajství a přihlaste se k odběru notifikací. Instrukce získáte klepnutím na zvonek vlevo dole. Také nás sledujte na naší facebookové stránce a nenechte si ujít nejnovější zprávy z kryptosvěta.